Yucel1.png

Psychodiagnostisch onderzoek

Als er vragen zijn over de ontwikkeling van je kind, of als er behoefte is aan meer inzicht in het functioneren van je kind thuis of op school, kan er een psychodiagnostisch onderzoek plaatsvinden. Ik stel daarbij dan een aantal onderzoeksvragen, zoals: Wat is de oorzaak van de gedragsproblemen bij het kind? Hoe komt het dat het kind moeite heeft in het contact met andere kinderen? Hoe komt het dat een kind zich moeilijk kan concentreren? Wat belemmert een kind om tot leren te komen? En ga zo maar door.  Vervolgens wordt hierop nader ingegaan in de vorm van gesprekken, testopdrachten en door middel van het invullen van vragenlijsten, zowel met en door het kind en  met en door de ouders. Eventueel is er ook contact met de school of andere betrokken instanties. Vervolgens maak ik een verslag van het onderzoek en dit wordt dan samen met jou en je kind besproken. Tijdens dit gesprek kunnen ook eventuele vervolgafspraken voor verdere behandeling worden gemaakt.

Behandeling

Meestal kom je bij een psycholoog als het niet goed met je gaat. Je bent misschien angstig, moe, maakt ruzie of je voelt je erg alleen. Het kan ook zo zijn dat je iets naars hebt meegemaakt, bijvoorbeeld: je wordt gepest of je hebt een trauma meegemaakt. Vaak ga je eerst naar de huisarts om jouw problemen te bespreken. Soms helpt de huisarts (of een ondersteuner GGZ) jou verder. In het geval van De Nerflander ben je al begonnen met therapie om te zorgen dat het beter met je gaat. Maar als de problemen wat groter zijn of het lukt nog niet genoeg om vooruit te komen dan kan het zijn dat het nodig is om ook behandeling van een psycholoog te krijgen.

 

De behandeling die ik geef binnen De Nerflander rust in de basis op de principes vanuit de cognitieve gedragstherapie (CGT). CGT is een manier om met problemen om te gaan waarbij wordt gekeken naar het verband tussen:

 • de manier waarop je denkt,

 • hoe je je voelt,

 • en wat je doet.

 

Grote mensen, maar ook kinderen met problemen hebben vaak manieren van denken die hen niet verder helpen. De kans is groot dat ze:

 • verwachten dat er dingen verkeerd gaan,

 • zich zorgen maken over wat er gebeurd is of over wat er zou kunnen gebeuren,

 • een groter aantal dingen opmerken die niet in orde zijn,

 • zeer kritisch zijn over wat ze zelf doen,

 • kleine dingen tot grote problemen opblazen.

 

Deze manier van denken helpen je niet verder en kunnen ervoor zorgen dat je je waardeloos voelt.
Als je verwacht dat dingen verkeerd gaan, kun je je ten slotte gestrest of angstig gaan voelen.

Als je denkt dat je altijd dingen verkeerd doet, voel je je uiteindelijk misschien verdrietig of ongelukkig.
Als je denkt dat andere mensen je niet aardig vinden of vervelende dingen tegen je zeggen, word je

tenslotte misschien boos of chagrijnig.

Door middel van o.a. CGT zal ik je helpen te ontdekken:

 • welke gedachten en gevoelens je hebt,

 • welk verband er bestaat tussen wat je denkt, wat je voelt en wat je doet,

 • welke andere manieren van denken er zijn,

 • hoe je nare gevoelens onder controle kunt houden,

 • hoe je je problemen onder ogen kunt zien en overwinnen.

 

Uiteraard passen we dit aan, aan de leeftijdscategorie van het kind, de heersende problematiek en eventuele bijzondere omstandigheden.

We gaan samen met jou en soms ook je ouders aan het werk. We gaan experimenteren en nieuwe ideeën uitproberen om te ontdekken wat jou helpt. Je gaat:

 • de gedachten onderzoeken die je hebt en nuttige manieren van denken ontdekken,

 • ontdekken hoe je je nare gevoelens onder controle kunt houden,

 • leren je problemen op te lossen en te boven te komen.

cognitieve-gedragstherapie-1-e1481108917

EMDR

Wanneer de problemen die ervaren worden gerelateerd worden aan (of vermoedelijk gerelateerd worden aan) een heftige of heftig ervaren gebeurtenis kan het zijn dat er sprake is van trauma. In dat geval kan EMDR worden toegepast. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een behandelmethode om traumatische ervaringen te verwerken

 

Stel…. je hoofd is een ladenkast. Ieder laatje is een herinnering. Meestal kunnen de laatjes gewoon dicht (lekker opgeruimd). Maar als je nare dingen hebt meegemaakt dan staat er eigenlijk één (of meerdere) laatje(s) open. Kortom het is een rommeltje. Met EMDR ga je jouw openstaande laatjes één voor één opruimen, zodat ze weer dicht kunnen.

Of stel je hoofd is een computer. Als je nare dingen hebt meegemaakt, dan is het wegschrijven van die herinnering niet op de juiste manier gedaan. Je computer wordt trager en kan zelfs vastlopen. Dan moet je je bestanden eigenlijk opnieuw ‘saven’. Dat doe je dan met behulp van EMDR. Zodat je daarna weer verder kunt.

 

Om wat beter te kunnen begrijpen wat je kan verwachten bij EMDR kan je naar de filmpjes kijken:

EMDR bij kind (8-12)                                              EMDR bij jongere (12-18)