top of page
De Nerflander_alpaca Wout

ALPACA'S BINNEN PMKT

Een bijzonder en uniek middel om in te zetten binnen de PM(K)T-sessies is een alpaca. Alpaca’s worden al in meerdere landen ingezet binnen het therapeutisch werkveld. ‘De Nerflander’ werkt na toestemming van ouders en kind ook met inzet van deze fantastische, veelzijdige dieren. De ervaring leert dat deze dieren een belangrijke bijdrage kunnen leveren in het proces. Een alpaca laat aan zijn lichaamstaal veel aflezen en bouwt vertrouwen op in het contact met mensen.

Wij zijn ervan overtuigd dat verschillende dieren veel kunnen betekenen binnen therapie. Als een kind vastloopt in zijn of haar ontwikkeling kan het zijn dat de inzet van een dier als middel binnen PM(K)T het contact prikkelt, waardoor er openingen komen in de communicatie. Vervolgens kunnen therapeutische doelen omgezet worden in interventies met de dieren. De ontmoeting met alpaca’s is zeer interessant voor diergesteunde therapie met bijvoorbeeld kinderen binnen het autistisch spectrum, natuurlijk onder toeziend oog van een therapeut.

Door middel van een onderzoek en de experimenterende/oriënterende periode in de praktijk, ben ik tot de conclusie gekomen dat de inzet van alpaca’s binnen PM(K)T een absolute meerwaarde kan hebben. De ontwikkeling van een kind wordt op alle vier de gebieden (cognitief, motorisch, emotioneel en sociaal) op positieve wijze geprikkeld en gestimuleerd. Vervolgens zijn de opgestelde doelen vanuit het individuele behandelplan van de kinderen makkelijker en soms sneller te behalen. Dit kan de duur van het therapeutisch behandeltraject in de toekomst wel eens verkorten. Ook zijn er mogelijkheden om deze dieren in te zetten bij andere ontwikkelingsproblematiek zoals bijvoorbeeld traumaverwerking. Hierin is ‘De Nerflander’ nog volop in ontwikkeling en er volgt verdere specialisatie op dit gebied.

De Nerflander_alpaca Lincoln
De Nerflander_paardenbox
De Nerflander_geitjes.jpg
bottom of page